Zeeland in Beweging
“Kun JIJ niet een wandelgroepje beginnen ofzo? Dan ga ik in ieder geval mee, want jij weet hoe het zit met mijn hart en mijn benen.”
Dit was de vraag van een patiënt op het spreekuur in 2014. Hij wilde graag in beweging komen, maar durfde het (nog) aan om aan te sluiten bij een bestaande wandelgroep of sportschool. Daarnaast vond hij het lastig om zelf te gaan wandelen, “wat als het mis gaat? Alleen is maar alleen”. Dit heeft me aan het denken gezet en zo is Zeeland In Beweging begonnen. Met toestemming van mijn werkgever op dat moment, Peter de Doelder (huisarts), in samenwerking met de fysiotherapeut en de diëtist, zijn we gaan wandelen met mensen met chronische aandoeningen. Dit bleek een succes.
Zeeland in Beweging is een stichting die in 2015 is opgezet door Mireille Huiszoon-La Grand, vanuit huisartsenpraktijk de Dolfijn in Middelburg, omdat regelmatig bewegen een positief effect heeft op de mentale en fysieke gezondheid. Het verbetert de bloedsuikers, de bloeddruk, het cholesterol, de loopafstand, de conditie, je krijgt meer energie en gaat er lekkerder door in je vel zitten. Allemaal bewezen effecten van regelmatig bewegen!
Door de samenwerking met de Huisartsenconnectie en SportZeeland zijn kennis en expertise gebundeld. Mede door deze samenwerking is er een betere aansluiting tussen de zorg en de wijk. De ambitie van Zeeland In Beweging is om via deze samenwerking Zeeland echt in beweging te krijgen en te ondersteunen. Om dit waar te kunnen maken is het programma Elke Stap Telt, van SportZeeland, verder ontwikkeld samen met Zeeland in Beweging tot De Zeeuwse Leefstijlroute en zullen nog meer programma’s volgen…
De hoofddoelen van de stichting Zeeland in Beweging:
- Het belang van preventie en leefstijl verankeren, bij zowel deelnemers als samenwerkingspartners, om gezondheid en kwaliteit van leven te bevorderen en hiermee bij te dragen aan de toekomstbestendigheid van de zorg.
- De Zeeuwse Leefstijlroute inzetten als integraal onderdeel van een multidisciplinaire samenwerking binnen en buiten de zorg. Ter voorkoming van, of behandeling van leefstijl gerelateerde aandoeningen en klachten.
- Doormiddel van De Zeeuwse Leefstijlroute in beweging komen met deelnemers vanuit de doelgroep en de kennis en het bewustzijn vergroten, over het effect van een gezonde leefstijl op de gezondheid. Om te komen tot het uiteindelijke doel: een duurzame leefstijlverbetering!
De Zeeuwse Leefstijlroute
De Zeeuwse Leefstijlroute is een wandelprogramma van 20 weken, voor volwassenen die vanuit zorgprofessionals advies krijgen om op basis van bewegen aan hun leefstijl te werken. Vaak zijn dit mensen met een chronische aandoening, maar ook mensen zonder aandoening of verwijzing zijn welkom om leefstijlverbeteringen te realiseren.
Tijdens dit kosteloze programma wordt er niet alleen gewandeld, er worden ook workshops en clinics verzorgd met het thema ‘een gezonde leefstijl’ als leidraad. Na een informatieve avond wordt het programma gestart met een testdag. Hierbij wordt de huidige gezondheid getoetst en worden samen met u persoonlijke doelen opgesteld. Deze worden na het programma met een tweede testdag geëvalueerd.
De Zeeuwse Leefstijlroute wordt georganiseerd in de meeste gemeenten binnen Zeeland. Kijk hieronder of uw gemeente het programma ook aanbiedt. Gemiddeld loopt het programma van het voorjaar tot het najaar en wordt met de hele provincie gezamenlijk afgesloten middels de afsluitende Zeeland in Beweging wandeldag.
Het team
Mireille Huiszoon-La Grand
Mijn naam is Mireille. Ik ben de oprichtster van de stichting Zeeland In Beweging en projectmanager en interventie eigenaar van het programma De Zeeuwse Leefstijlroute. Daarnaast werk ik als praktijkondersteuner in huisartsenpraktijk de Dolfijn en ben ik eerste aanspreekpunt voor de coaches van de GLI-Cool vanuit De Huisartsenconnectie. Mijn gedrevenheid om de Zeeuwen gezond en vitaal te houden, komt vooral voort uit de verhalen en de blijdschap van mensen, wanneer zij ervaren en vertellen wat het hen heeft opgeleverd aan gezondheidswinst door letterlijk en figuurlijk in beweging te komen! Ook zijn de resultaten van de Zeeuwse Leefstijlroute een belangrijke stimulans. Dit geeft mij de energie, de inspiratie en motivatie om door te gaan en het belang van leefstijl en preventie te verankeren in de zorg en in de maatschappij.
Lisa Jobse
Mijn naam is Lisa Jobse. Ik ben een bijna afgestudeerd Sportkunde student op de Hogeschool Zeeland in Vlissingen. Vanuit mijn tweede jaar ben ik via een stage binnengewandeld bij Zeeland in Beweging. Destijds liep ik mee met de wandelgroepen en hielp ik met de testdagen. Na 5 jaar ben ik nog steeds betrokken en is mijn functie inmiddels uitgegroeid tot locatiecoördinator van 4 verschillende gemeentes. Ik zet mij met veel enthousiasme in voor een gezondere leefstijl binnen Zeeland.
Marni Boer
Hoi, ik ben Marni, 34 jaar oud en woonachtig in Middelburg met mijn hond, Vino. Na mijn studie Eventmanagement in Utrecht en het werken bij een start-up op Tenerife, ben ik na jaren randstad weer terug naar Zeeland verhuisd. Momenteel ben ik diëtist in opleiding en heb ik geleerd dat ik graag in de preventieve zorg wil werken om de gezondheid van mensen te verbeteren. Middels mijn stage ben ik voorgesteld aan Mireille en waren wij beiden zo enthousiast over de plannen voor Zeeland dat ik mij heb aangesloten bij Zeeland in Beweging als locatiecoördinator. Op naar een gezonder morgen!
Het bestuur
Voorzitter: Jaco Vleeshouwer, Regisseur Schouwen Duiveland Vitaal-Bedrijfsfysiotherapeut.
Penningmeester: Peter de Doelder, voormalig huisarts en praktijkhouder van huisartsenpraktijk de Dolfijn, medeoprichter van de stichting Zeeland In Beweging.
Secretaris: Ester de Bos, Diëtiste en regiocoördinator bij Diëtheek & Mireille Huiszoon, Praktijkondersteuner, medeoprichter van de stichting Zeeland in Beweging.
Algemeen Lid: Christine Greeven, huisarts en praktijkhouder van huisartsenpraktijk de Dolfijn.
Algemeen Lid: Bert Debruyne, Praktijkeigenaar Fysiotherapie Middelburg en Goes.
Algemeen Lid: Sybren Slimmen, docent en onderzoeker aan HZ University of Applied Sciences.
Ik voel weer en ben weer blij, ik heb er twee vriendinnen bij, we appen elkaar als we gaan wandelen en als het even tegenzit, zo fijn om weer ergens bij te horen. Deelnemer
Dat elke week deze mensen en vrijwilligers voor ons klaarstaan, is fantastisch! Deelnemer
De Kookworkshop was heel leuk, leerzaam en lekker, naderhand kregen we de recepten mee, met allerlei tips. Daar heb je echt iets aan. Deelnemer
Veelgestelde vragen
Hoeveel kost deelname aan het beweegprogramma?
Deelname aan De Zeeuwse Leefstijlroute is geheel gratis.
Welke workshops zijn er?
De zorgprofessionals binnen het kernteam van elke gemeente verzorgen de inhoud van de workshops. Deze zijn daarom op elke locatie en elk jaar verschillend. Kijk op de pagina van jouw gemeente of de inhoud van de workshops al bekend is.
Hoe kan ik mij inschrijven voor deelname?
Registreer je als deelnemer van De Zeeuwse Leefstijlroute door rechtsboven op de pagina op aanmelden te klikken. Deze link brengt je naar de app van onze partners SportZeeland waarmee wij werken.
Hoe lang duurt De Zeeuwse Leefstijlroute?
Het programma duurt gemiddeld 20 weken, startend en eindigend met een testmoment